Mi az a Black Friday?

Black Friday, fekete péntek...számos bolt és áruház honlapján, reklámjában és plakátjain megjelennek ezek a kifejezések minden év novemberében. A lakosok többsége azonban talán csak annyi tud ezzel kapcsolatban mondani, hogy ilyenkor minden olcsóbb. Mi viszont most összeszedtük, pontosan mit is jelent, honnan ered, és mit foglal magába ez a kifejezés.
Black Friday 2023 - a fekete péntek eredete és aktuális Black Friday akciók, Black Friday ajánlatok - Black Friday 2024

A Black Friday, vagy magyarul fekete péntek kifejezés ismerős azok számára, akik ilyenkor előszeretettel rendelnek vagy vásárolnak főleg elektronikai, de ruházati vagy egyéb termékeket...vagy csupán böngészik az internetet minden év novemberében, hiszen ilyenkor találkozhatunk ezzel a fogalommal.



A kifejezést először az 1869-es pénzügyi válságra használták, természetesen negatív jelentésben. Az Egyesült Államokban ma már a Black Friday a karácsonyi bevásárlás kezdetét jelöli, annak első napja (november 23-29 közötti péntek). Korábban még szintén negatív hangvételben használták. Ekkor Philadelphiában a hálaadást követő pénteken kezdték meg a karácsonyi bevásárlást, viszont az emberek ekkor gyakran szabadságot vettek ki munkahelyükön, ezért hatalmas tömeg volt a járdákon, utcákon, az utakon pedig dugó alakult ki, melyek láttán az emberek dühösek és agresszívak lettek.

Mára viszont sikerült egy pozitívabb képet kialakítaniuk a kifejezéssel kapcsolatban, hiszen nem csak Amerikában, de itthon is sokan ezt a napot várják, hogy olcsóbban vehessék meg a karácsonyi ajándékokat. Ezen a napon már itthon is korábban nyitnak és később zárnak az üzletek, hogy mindenki számára elérhető legyen az akció. Ilyenkor az áruházak ingyenes kiszállítást biztosítanak a rendelések esetén, és akár 80 százalékos leértékelést is találhatunk.

Az emberekre azonban nem feltétlen van jó hatással, hiszen ilyenkor gyakran találkozunk a plázában összeverekedett vásárlókról, tülekedésről, agresszivitásról és balesetekről szóló hírekről, melyek mind a fekete péntek napnak köszönhetők. Ezzel szemben viszont nagy sikere van ennek az akciós napnak, olyannyira, hogy a legtöbb helyen már nem csak az adott pénteken érhetők el a leárazások, hanem az azt követő pár napban is.

2023-ban a Black Friday november 24-én lesz, érdemes akkora időzíteni a vásárlásokat.


Ajánlatkérés linképítés szolgáltatásra, cikk, link elhelyezésre: szezon@24-7digital.hu

Kapcsolódó cikkek

Az óvodai jelek jelentése

Az óvodai jelek jelentése

A vasalható ovis jelek fajtái széles körben mozognak, pontosan azért, mert minden figurának megvan a maga jelentése. Lássuk, hogy mit takarnak!

Kullancsok, Lyme kór, kullancsok által okozott betegségek

Összegyűjtöttünk sok hasznos infót kullancs témában

A kullancsok 50%-a fertőző, és a fertőző kullancsok 98%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát.

Okos autópálya Hollandiában - smart highway - Daan Roosegaarde tervezésében

Világító utak Hollandiában

Daan Roosegaarde olyan utakat tervezetett Hollandiában, amik sötétben világítanak.