Mikortól magas a vércukorszint?

A cukorbetegség gyakori probléma Magyarországon, 1 millió diagnosztizált cukorbeteget tartanak számon, emellett félmillió azoknak a száma, akik nincsenek még tisztában azzal, hogy diabéteszben szenvednek.
Mikortól magas a vércukorszint?

Ez a típusú betegség ellen gyógyszerrel és életmódváltással léphetünk fel. Sajnos sokszor a tüneteit már csak későn ismerjük fel.

Mit jelent a cukorbetegség?

A cukorbetegség alatt egy anyagcserezavart értünk, amelynek következtében a szervezet nem képes megfelelően felhasználni a cukrot. Ennek eredménye a vérben kialakuló magas cukorszint. Az ebből kialakul szövődmények pedig idővel az életünket is veszélyeztethetik.

2 alap típusát ismerjük:

  • 1-es típusú cukorbetegség: Az “inzulinos” cukorbetegség (elnevezés azért téves, mert a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is szükség lehet inzulinra) egy veleszületett, genetikai alapú autoimmun probléma. Ilyenkor a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű inzulint a cukor lebontásához, ezért kívülről szükséges pótolnunk.

  • 2-es típusú cukorbetegség: Ez a fajtája a szerzett cukorbetegség, amelyre valaki hajlamosabb, de legfőképpen az életmód játszik nagy szerepet a kialakulásában. Ebben az esetben az inzulintermeléssel nincsen gond (egy darabig), azonban a sejtek rezisztenssé válnak rá, ennek következtében a szervezet egyre inkább többet termel, ezzel bontva a cukrot, de lényegében ez eredményezi a cukorbetegséget, hiszen nem tudja tartani a lépést.

Milyen szövődmények alakulhatnak ki?

  • gyengül a látás

  • idegi fájdalom, zsibbadás

  • keringési zavarok

  • sebek, amik lassan vagy egyáltalán nem gyógyulnak

  • vesével kapcsolatos problémák

  • szívinfarktus

  • bénulás


Melyek azok az értékek, amelyek egyértelműen bajt jeleznek?

A rutin vérvétel segíthet a diabétesz felfedésében, ugyanis itt az éhgyomri értéket mérik, ahol kimutatható az érték. Fontos tény, hogy a magas vércukorszintnél el kell kerülni a terheléses vizsgálatot, hiszen a cukorterhelés sokkolhatja a szervezetet. A normál éhgyomri szint 4,0-6,9 mm/l között mozog. Ha ez az érték étkezés után 8,0 mm/l vagy ennél magasabb, akkor az már magasnak számít.


Mit tegyünk, ha magas a vércukorszint?

Orvos állapítja meg, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegséggel állunk szemben. 90 %-ban 2-es típust diagnosztizálnak, ugyanis az 1-es típusúra általában már gyerekkorban fény derül. A kezelés pontos beállítása a diabetológus feladata, a gyógyszeres kezelés az 1-es típusú cukorbetegség esetén szükséges, a 2-esnél egy komoly életmódváltással szabályozható, de kiegészíthető gyógyszeres terápiával is. Fontos a beteg táplálkozása és a rendszeres testmozgás. A helyes táplálkozással kapcsolatosan érdemes dietetikus véleményét kikérni. Ha együttműködünk, akkor kordában tartható a cukorbetegség, és könnyebb előzhetjük meg a szövődmények kialakulását.

Ha a családban is volt cukorbeteg, akkor ajánlott évente szűrésre járni, legfőképpen 40 éves kor felett, ugyanis az esetek száma ilyenkor nagyot ugrik. Fontos a rendszeres vizsgálatokra időt szánni az egészségünk megőrzése érdekében. Látogasson el az L33 Medical rendelőjének egyikébe, ahol egy egyszerű szűréssel még időben észrevehetik a problémát. Nagyszerű környezetben, megbízható szakértelemmel várják a kollégák, forduljon hozzájuk bizalommal!

Kapcsolódó cikkek

A monitorbámulás 3 súlyos következménye

A monitorbámulás 3 súlyos következménye

Milyen testi változásra számíthatsz, ha sokáig ülsz a monitorok, tévék előtt?

Futóruhák a hidegebb napokra! - Tartsd a lépést!

Futóruhák a hidegebb napokra! - Tartsd a lépést!

A Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk.

Útmutató a meditáció megtanulásához

Útmutató a meditáció megtanulásához

A meditáció gyakorlásának számos előnye van, a fizikai és mentális egészségtől kezdve az elme megnyugtatásáig.