Mi fán terem a method acting?

Hollywoodban és az álomgyáron kívül is rengetegen választják ezt a módszert annak érdekében, hogy színészi játékuk minél jobb lehessen. De mi is valójában a method acting?
Mi fán terem a method acting?

Sokszor volt már olyan érzésünk, amikor néztünk egy filmet, hogy mennyire illik az adott színészre vagy színésznőre a szerep – mintha ráöntötték volna. Heath Ledger Jokerje vagy Jack Nicholson Randle Patrick McMurphy-je is ezt a hatást kelthette bennünk, nem véletlenül, hiszen mindkét színész a method actingnek nevezett színésztechnikát alkalmazta az említett karakterek megformálásakor. A szó, melynek nincs magyar megfelelője, de nagyjából „módszer-színjátszásnak” fordíthatnánk, egészen a 19. századig nyúlik vissza. Konstantin Szergejevics Sztanyiszlavszkij orosz rendező, aki a pszichológiai realizmus híve volt, 1898-ban alapította meg a Moszkvai Művész Színházat. Az addigi, teátrális mozdulatokra és hangos monológokra alapozott színjátszást akarta forradalmasítani új technikájával. A Magyar Színháztörténet című könyv szerint “A módszer egyik eleme a „mágikus ha”, a színész érzelmi emlékezete, amely a képzeletet ösztönzi és gazdagítja. ” Ez azt jelenti, hogy a színész teljesen belehelyezkedik szerepébe, felteszi magának a kérdést, hogy mi lenne, ha az adottt esemény vele történne meg a saját életében – így lesz csak hiteles. Sztanyiszlavszkij módszerét vitte tovább a harmincas években Lee Strasberg, ezt hívták methodnak, iskolája, az Actors Studio pedig olyan színészlegendákat adott a film- és színháztörténetnek, mint Elia Kazan, Al Pacino, Paul Newman, Al Pacino vagy Marilyn Monroe. Technikájának több alapelve is volt, például az érzékszervi memória használata, a karakter háttértörténetével való megismerkedés, és a szerepe hosszú órákig való gyakorlása.


Forrás: Unsplash

Kik alkalmazzák?

Mi, nézők sokszor csak akkor vesszük észre, hogy method actingről van szó, amikor olvasunk róla, interjúban halljuk, vagy esetleg a szerepre való készülés nagy testi változással – fogyással vagy hízással – jár. Az angol származású Christian Bale például előszeretettel vállal olyan szerepeket, ahol extrém változásokon kell átmennie a karakterbe kerülés érdekében, A gépész című mozi miatt 55 kilósra fogyott, másfél évvel később a Batman:Kezdődik!-ben pedig, ahol a címszereplő maszkos igazságosztót alakította, már 86 volt, ebből nagyrészt izom. A már említett Al Pacino egyik legendás alakítása az Egy asszony illatában volt, ahol egy vak férfit játszott. Pacino az elmondások alapján forgatás közben végig azon volt, hogy a szeme semmire se fókuszáljon, a felvételek leállta után pedig sokszor szerepben maradt, és úgy viselkedett, mint egy látássérült. Ha érdekel, hogy mely hollywoodi hírességek élnek még előszeretettel e módszerrel, hogy tökéletesítsék játékukat, olvasd el a Colore.hu cikkét!

Kapcsolódó cikkek

Különleges képek

Különleges képek

Alexa Meade élő olajfestményeket fest.

Kullancsok, Lyme kór, kullancsok által okozott betegségek

Összegyűjtöttünk sok hasznos infót kullancs témában

A kullancsok 50%-a fertőző, és a fertőző kullancsok 98%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát.

Híres alkotások hajra festve

Haj, mint festővászon

Élnek olyan kreatív fodrászok közöttünk, akik híres festményeket festenek rá ügyfeleik hajára.