Mi fán terem a method acting?

Hollywoodban és az álomgyáron kívül is rengetegen választják ezt a módszert annak érdekében, hogy színészi játékuk minél jobb lehessen. De mi is valójában a method acting?
Mi fán terem a method acting?

Sokszor volt már olyan érzésünk, amikor néztünk egy filmet, hogy mennyire illik az adott színészre vagy színésznőre a szerep – mintha ráöntötték volna. Heath Ledger Jokerje vagy Jack Nicholson Randle Patrick McMurphy-je is ezt a hatást kelthette bennünk, nem véletlenül, hiszen mindkét színész a method actingnek nevezett színésztechnikát alkalmazta az említett karakterek megformálásakor. A szó, melynek nincs magyar megfelelője, de nagyjából „módszer-színjátszásnak” fordíthatnánk, egészen a 19. századig nyúlik vissza. Konstantin Szergejevics Sztanyiszlavszkij orosz rendező, aki a pszichológiai realizmus híve volt, 1898-ban alapította meg a Moszkvai Művész Színházat. Az addigi, teátrális mozdulatokra és hangos monológokra alapozott színjátszást akarta forradalmasítani új technikájával. A Magyar Színháztörténet című könyv szerint “A módszer egyik eleme a „mágikus ha”, a színész érzelmi emlékezete, amely a képzeletet ösztönzi és gazdagítja. ” Ez azt jelenti, hogy a színész teljesen belehelyezkedik szerepébe, felteszi magának a kérdést, hogy mi lenne, ha az adottt esemény vele történne meg a saját életében – így lesz csak hiteles. Sztanyiszlavszkij módszerét vitte tovább a harmincas években Lee Strasberg, ezt hívták methodnak, iskolája, az Actors Studio pedig olyan színészlegendákat adott a film- és színháztörténetnek, mint Elia Kazan, Al Pacino, Paul Newman, Al Pacino vagy Marilyn Monroe. Technikájának több alapelve is volt, például az érzékszervi memória használata, a karakter háttértörténetével való megismerkedés, és a szerepe hosszú órákig való gyakorlása.


Forrás: Unsplash

Kik alkalmazzák?

Mi, nézők sokszor csak akkor vesszük észre, hogy method actingről van szó, amikor olvasunk róla, interjúban halljuk, vagy esetleg a szerepre való készülés nagy testi változással – fogyással vagy hízással – jár. Az angol származású Christian Bale például előszeretettel vállal olyan szerepeket, ahol extrém változásokon kell átmennie a karakterbe kerülés érdekében, A gépész című mozi miatt 55 kilósra fogyott, másfél évvel később a Batman:Kezdődik!-ben pedig, ahol a címszereplő maszkos igazságosztót alakította, már 86 volt, ebből nagyrészt izom. A már említett Al Pacino egyik legendás alakítása az Egy asszony illatában volt, ahol egy vak férfit játszott. Pacino az elmondások alapján forgatás közben végig azon volt, hogy a szeme semmire se fókuszáljon, a felvételek leállta után pedig sokszor szerepben maradt, és úgy viselkedett, mint egy látássérült. Ha érdekel, hogy mely hollywoodi hírességek élnek még előszeretettel e módszerrel, hogy tökéletesítsék játékukat, olvasd el a Colore.hu cikkét!

Kapcsolódó cikkek

Laboratorium.hu - ásványolaj a pizzásdobozban! - ásványolaj jelentése

Ásványolaj a pizzásdobozban?

Az Európai Unió egy új veszélyforrásra hívja fel a figyelmet. A papír csomagolóanyag ásványianyag-tartalma bekerülhet az élelmiszerbe, ami kifejezetten veszélyes.

Különleges képek

Különleges képek

Alexa Meade élő olajfestményeket fest.

Belföldi kirándulóhelyek

Belföldi kirándulóhelyek

Adunk most néhány tippet, ahová autóval is könnyedén el lehet jutni, amennyiben családi kirándulást tervezünk.