Szereted a whiskyt? Íme a legjobb whisky alapú koktélok

Érdemes kísérletezni ezzel a különleges itallal, mert nem csak magában, hanem koktélok alapanyagként is szervírozható egy partin.
5 whiskys koktél, amit otthon is elkészíthetsz

Ha vendégeket vársz és van otthon 1-2 (esetleg több) üveg jó minőségű whiskyd, akkor adott a feladat. Készíts a barátaidnak, családtagjaidnak (természetes csak a felnőtteknek!) whisky alapú koktélokat. Meglátod rengeteg különféle érdekes ízvilágot ismerhetsz meg így. Ráadásul a whisky az egyik legtöbbet alkalmazott koktélalapanyag, de mostanság háttérbe szorította a vodka, és a rum, pedig egy jó whiskys koktélnál nincs jobb. Szerencsére a bármixerek nem felejtették el ezt a karakteres ízt, így most a segítségükkel megmutatjuk a legnépszerűbb whisky alapú koktélokat. 

A legnépszerűbb whiskys koktél: The Old Fashioned

Ez az egyik legegyszerűbb és legklasszikusabb koktél. Mindössze 4 egyszerű alapanyagra lesz szükség: whiskey, cukor, bitter és víz, ami egyike azon alapanyagoknak, amelyek segítik az ízek harmonizálását. 

Hozzávalók: 1 db kocka cukor, 1 öntet Angostura bitters, 4 cl whiskey (általában rye whiskey), szódavíz. A díszítéshez használj narancs cikket. 

Elkészítés:

Helyezd a kockacukrot egy old fashioned pohárba és csepegtess rá az Angostura bittert. Adj hozzá egy kevés szódavizet és nyomkodd meg egy mudlerrel (vagy kanállal). Adj hozzá kockajeget (vagy egy nagyméretű jeget) és öntsd rá a whiskeyt, valamint még egy öntet szódavizet. Keverd össze és a naranccsal díszítsd. 

A legpuritánabb, de a legjob koktél: Whisky-szóda

Az egyik legtöbbet kért "koktél" igazából nem nevezhető koktélnak, mert csak 2 alapanyag kell hozzá, viszont verhetetlen. Szerezz 4 cl blended Scotch whisky és igazi szódavizet. Ne szénsavas ásványvíz legyen, hanem szódagépben készített szóda, mert ez adja majd ki a legjobban a whisky igazi ízét. Ne feledd a szabályt, csak egy kicsi szódát adj a whiskydhez, mert ez kihozza az ízt, nem pedig elnyomja! 

A legcsajosabb koktél: The Manhatten

A Manhattan koktélt egy New York-i bárban találták fel az 1870-es években és ez volt az első alkalom, hogy vermouthot használtak az ízek módosítása érdekében. Ez koktél eredetileg American rye whiskeyvel készült, a szesztilalom korának köszönhetően a Canadian whisky vált szokásossá. Az eredeti recept azóta többször is  módosult és számos variációja létezik. A koktélra a legtöbben a Szex és New York sorozatból emlékezhetnek, ez volt az egyik kedvence Carrie Bradshawnak. 

Hozzávalók: 1 öntet Angostura bitter, 5 cl (Canadian) rye whiskey, 2 cl rosso vermouth. A díszítéshez: citrom szelet és vagy cseresnye

Elkészítés: Helyezd a bittert, a whiskeyt és a vermouthot egy jéggel töltött shakerbe. Az összetevőket bárkanállal óvatosan keverd el, amíg az alapanyagok össze elegyednek. Ne rázd fel, mert így összekeverednek az ízek, elég csak kevergetni. A kész koktélt martinis pohárban szervírozd és citrom szelettel vagy cseresznyével díszíts. 

A legfrissítőbb koktél: Mint Julep

A menta teszi ezt a koktélt igazán különlegessé, és felejthetetlenné! 

Hozzávalók: néhány mentalevél, 2 teáskanál tiszta víz, 1 cl cukorszirup, 4 cl bourbon whiskey, 1 koktélcseresznye

Elkészítés: Nyomjuk szét a mentaleveleket egy pohárban, adjuk hozzá a vizet és a cukorszirupot, és jól,keverjük meg. Adjunk hozzá bőségesen zúzott jeget és töltsük fel a whiskeyvel. A felszúrt cseresznyét tegyük a pohár peremére, aztán csak élvezzük a menta erejét. 

Az egyik legnyáriasabb koktél: Blood and sand

A koktél a nevét Rudolph Valentino 1922-es torreádor filmje után kapta. A legenda úgy tartja, hogy az italhoz hozzáadott vérnarancs olyan erős, mint egy bika. Persze az erős gyümölcsös ízt ellensúlyozza az édes íz, ami olyan, mint egy napsütötte spanyol tengerpart. 

Hozzávalók: 2,5 cl scotch, 2,5 cl friss vérnarancs leve, 2,5 cl édes vermouth, 2,5 cl cherry heering likőr. A díszítéshez: vérnarancs szelet

Elkészítés: Egy jéggel töltött shakerbe öntsd a hozzávalókat. Rázd össze nagyjából 10-15 másodpercig és szűrd át egy martinis pohárba. A tetejére természetes vérnarancs szelet kerüljön.

Kapcsolódó cikkek

Belföldi kirándulóhelyek

Belföldi kirándulóhelyek

Adunk most néhány tippet, ahová autóval is könnyedén el lehet jutni, amennyiben családi kirándulást tervezünk.

Az óvodai jelek jelentése

Az óvodai jelek jelentése

A vasalható ovis jelek fajtái széles körben mozognak, pontosan azért, mert minden figurának megvan a maga jelentése. Lássuk, hogy mit takarnak!

Híres alkotások hajra festve

Haj, mint festővászon

Élnek olyan kreatív fodrászok közöttünk, akik híres festményeket festenek rá ügyfeleik hajára.