Édesburgonya fajták és egyedi ízviláguk

Sokféle édesburgonyafajta létezik, és mindegyiknek egyedi íze van. Egyesek hihetetlenül édesek, míg mások savanykás ízűek, amelyek jól illenek a fűszeres ételekhez. Néhány pedig egyszerűen csak finom.
Édesburgonya fajták és egyedi ízviláguk

A szín nem mindig a legjobb jelzője az íznek, ezért fontos, hogy megkóstoljon néhány édesburgonya fajtát, mielőtt megvásárolja őket. Próbáljon ki minden színből egyet-kettőt, amit a boltban talál, majd süsse vagy pirítsa meg őket, amíg megpuhulnak. Így össze tudja majd hasonlítani a falatokat, és meglátja, melyik a kedvence.

A lila remek választás azoknak a szakácsoknak, akik több antioxidánst szeretnének beépíteni az ételeikbe. Ezt a fajtát gyakran használják a kék zóna diétában, amely egy alacsony kalóriatartalmú étrend, amely segít az embereknek egészségük megőrzésében és a betegségek megelőzésében az életkor előrehaladtával.

A Stokes purple világos lila héja mélylila hússal rendelkezik, amely enyhén édes és virágos jegyekkel rendelkezik. Kicsit keményebb, mint a narancssárga fajták, és levesekben és pörköltekben is megállja a helyét.

Az Okinawa egy másik fajta, amely a kék zóna étrendjébe tartozik, de ennek a fajtának fehér a héja, sötétlila belsővel. Kicsit kisebb, mint a Stokes, és kevésbé tömör, mint a narancssárga, de még így is finom és tele van vitaminokkal.

A "Berkeley" édesburgonyát az 1970-es években fejlesztették ki a tudósok, akik olyan édesburgonyát akartak kifejleszteni, amely ellenállóbb a betegségekkel és kártevőkkel szemben, és magasabb cukortartalommal rendelkezik, mint más fajták. Ez a fajta ideális a hideg éghajlaton termesztők számára, mivel gyorsan érik és jól tárolható.

Ezek a gyönyörű gumók nagyszerű kiegészítői a salátáknak és köreteknek, és különösen ízletesek rakott ételekben, süteményekben és muffinokban. Levesekbe és pörköltekbe is jól illenek, ahol a folyadék mennyiségét az igényekhez igazíthatja.

A lila belsejű édesburgonyák táplálóbbak, mint a narancssárga fajták, mivel több antioxidánst tartalmaznak. Ezek a tápanyagok közé tartoznak az antociánok, amelyeknek gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatása van. Emellett magas az oldható élelmi rosttartalmuk is, ami segít egészségesen tartani az emésztőrendszert.

Egyesek keményebbek, mint mások, de mindegyik főzhető vagy süthető, és a legtöbbnek finom, édes íze van. Emellett jó C-vitaminforrás, ami segít az immunrendszer erősítésében.

Ha édesburgonya rajongó, mindenképpen nézze meg ezeket az új és színes lehetőségeket! Remek módja annak, hogy feldobja a zöldségrepertoárját, és a legtöbb élelmiszerboltban egész évben megtalálhatja őket.

Kapcsolódó cikkek

Az 3 legfontosabb pincér kellék

Az 3 legfontosabb pincér kellék

Kíváncsi a legfontosabb pincér kellékekre, amiknek bármikor hasznát veheti? Ebben a cikkben felsoroljuk, mit érdemes mindenképpen magánál tartania.

Édesburgonya fajták és egyedi ízviláguk

Édesburgonya fajták és egyedi ízviláguk

Sokféle édesburgonyafajta létezik, és mindegyiknek egyedi íze van.

Kezdők útmutatója az olasz borokhoz

Kezdők útmutatója az olasz borokhoz

Az olasz bor a világ egyik legfinomabb borfajtája, de sokan nem tudják, hogyan kell helyesen megkóstolni.