Mikor érdemes klímát venni?

A legtöbben nem pont ősszel fontolgatják ezt a kérdést, hiszen az átmeneti évszakban általában nincs szükség az otthon lehűtésére. Mégis azok járnak a legközelebb az igazsághoz, akik ilyenkor gondolkodnak el egy új klímaberendezés beszerzésén. A legjobb időszak egy új légkondicionáló megvásárlására ugyanis az ősz. Nézzük meg, hogy miért…
Mikor érdemes klímát venni?

Mindenképpen kerülni kell a főszezont, ami Magyarországon természetesen a nyári hónapokat jelenti. A klímaszerelők ilyenkor tele vannak munkával, és könnyen előfordulhat, hogy heteket vagy akár hónapokat is várnunk kell egy időpontra.

Mivel a nyári főszezonra óriási igény jellemző, ez minden esetben magasabb árakhoz is vezet, hiszen emberek komolyabb összegeket is hajlandók kifizetni, hogy megmeneküljenek a kényelmetlen és olykor veszélyes hőség elől.

Érdemes tehát inkább az év azon szakaszira időzíteni a klímavásárlást, amelyekre enyhébb forgalom jellemző. Ilyen például az ősz is. Ez egyesek számára talán egyértelmű, de fontos észben tartani a következőket:

·Jobb elkerülni az olyan helyzeteket, amikor kénytelenek vagyunk üzletelni valakivel, mert egyszerűen szükségünk van a szolgáltatásaira. Ezért olyan fontos a lassú szezonra időzíteni, amikor fordul a kocka, és a szolgáltatóknak van szükségük arra, hogy keressük őket.

· Ahogy az időjárás hűvösödni kezd, úgy jelennek meg az egyre kedvezőbb ajánlatok is. Ezt a logikát követve sokan azt a következtetést vonhatják le, hogy a tél a legideálisabb időszak a klímavásárlásra. Ez azonban nem így van – a legjobb évszak az ősz (vagy akár a tavasz).

Miért pont ősszel (vagy tavasszal) vegyünk klímát?

Lássuk az őszi klímavásárlás legfontosabb érveit:

· Ősszel és tavasszal a klímaárak szereléssel együtt is alacsonyabbak, hiszen a klímaárusok és szervizesek is igyekeznek kedvezőbb ajánlatokkal ösztönözni az embereket.

· Az őszi és tavaszi szezonok során a szakembereknek is több idejük van az ügyfelekkel foglalkozni, mint például nyáron. Ilyenkor nem kell heteket várnunk arra, hogy beszereljék vagy ellenőrizzék légkondicionálóinkat.

· Ha tavasszal vásárlunk klímát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy vadonatúj készülékünk tisztán és a legjobb állapotában áll készen a nyári szezonra. Hasonlóképpen, ha a téli fűtéshez is használni szeretnénk a klímarendszert, akkor a beszerelését ősszel érdemes kivitelezni.

· Ha sikerül kifognunk egy olyan klímaszerelő céget, aminek szoros kapcsolatai vannak egyes klímagyártókkal, akkor meglehet, hogy könnyebben hozzáférnek azokhoz a készletekhez, amiket nem sikerült eladni a nyári hónapok során. Ilyenkor ezek a készülékek lényegesen alacsonyabb áron szerezhetők be.

Szóval miért ne pont télen vegyünk légkondicionálót?

Mint az fentebb is elhangzott, a tél nem feltétlenül a legideálisabb időszak egy új klíma beszerzésére. De miért? Ilyenkor is gyakran előfordulnak kedvező ajánlatok, amikkel a klímaszerelők igyekeznek túladni a rajtuk maradt készleteken.

A téli időszak azonban nem olyan lassú a szakemberek számára, mint sokan gondolnák. Egyre több otthonban működik olyan klímaberendezés, amely a téli fűtésre is alkalmas, így sok helyen télen is szükség van új egységekre, illetve karbantartásokra is.

Az ősz a legjobb időszak a karbantartásra

Amennyiben már van otthonunkban klímaberendezés, akkor valamikor az őszi hónapok során ajánlott átnézetni azt egy klímaszerelő szakemberrel. Miután nyáron megállás nélkül ontotta magából a hideget, klímánknak némi extra odafigyelésre lesz szüksége, hogy felkészülhessen a következő hűtési, vagy épp fűtési szezonra.

Egy alapos karbantartás során a klímaszerelő kitakarítja a készüléket, illetve ellenőrzi az összes olyan pontot, ahol hibák fordulhatnak elő. Ne feledjük, hogy egy-egy ilyen karbantartás ára sokkal alacsonyabb, mint egy elhanyagolt légkondicionáló javítása vagy teljes cseréje.

Kapcsolódó cikkek

Alapvető szerszámok az otthoni ládába

Alapvető szerszámok az otthoni ládába

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az alapvető szerszámokat az otthoni ládákban, hogy mindenre felkészülve eshessünk neki a szerelési feladatoknak.

A háziállat-tartás előnyei

A háziállat-tartás előnyei

A háziállat tartásának számos pszichológiai előnye van.

Hogyan tartsa tisztán a kandallóját

Hogyan tartsa tisztán a kandallóját

A kandalló tisztán tartása elengedhetetlen a kandalló biztonsága és hatékonysága szempontjából.