Alapvető szerszámok az otthoni ládába

Aki szerelt már életében az pontosan tudja, hogy vannak olyan alapvető szerszámok az otthoni ládában, vagy a műhely falán, amik mondhatni elengedhetetlenek, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk elvégezni az adott feladatot. Az alábbiakban ezeket a szerszámokat gyűjtöttük össze.
Alapvető szerszámok az otthoni ládába

Milyen szerszámra lehet szükség otthon?

Szerencsére ma már a kiváló minőségű szerszámok könnyen elérhetők szaküzletekben és online is, de azért mégiscsak érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mit is kell beszereznünk, ha mindenre szeretnénk felkészülni. Ezen a téren mindenképp elengedhetetlen lehet egy:

· kalapács

· fogó

· csavarhúzó

· szike

· imbuszkulcs

· villáskulcs

· vízmérték

· fázisceruza

· mérőszalag

Kalapács

A kalapács szükségességét szerelés szempontjából bizonyára nem kell hosszan magyarázni, hiszen rögzítéshez, igazításhoz, vagy nagyobb erő kifejtéséhez is bátran használható egy ilyen kéziszerszám.

Kalapácsok terén ritkán választják a gumifejű, pedig roppant hasznos szerszám lehet ez is. Segítségével visszaüthetjük az ajtót a zsanérba és a bútorok összeszerelését is megkönnyítheti.

Kombinált fogó

A kalapács mellett a másik alapszerszám a fogó, aminek egy mozdulattal eltávolíthatjuk a ferde vagy rossz helyen lévő szögeket. A kombinált fogó előnye, hogy drótok megfogásához és elvágásához is használhatjuk, így tényleg széleskörűen felhasználható szerszámnak tekitnhető.

Csavarhúzó

A lakásban számos dolog rögzítéséhez használnak csillagfejű csavarokat, így a zárakhoz, a törölközőtartóhoz vagy a konyhai fogantyúk rögzítéséhez egy csillagfejű csavarhúzóra lehet szükségünk. Csavarhúzók terén érdemes olyan típust beszereznünk, melynek kivehető és cserélhető a feje. Ezek ugyan drágábbak, mint az egyszerű csavarhúzók, de két szerszámot kapunk egyben, ha viszont nem költenél ilyesmire, akkor a csillagfejű típusok mellé érdemes beszerezni egy laposfejű típust is.

Szike

A szike, vagy tapétavágó kés egy műanyag tok, melyben éles pengék helyezkednek el. A tapéta kiszabásához elengedhetetlen, de olyan esetekben is nagy hasznát vehetjük, amikor precíz vágási munkát kell végeznünk, akár kábeleknél is.

Imbuszkulcs

Az imbuszkulcs, vagy kevésbé ismert nevén belső kulcsnyílású csavar feje hatszögletű lyukkal rendelkezik, és bicikliszereléskor vagy bizonyos bútorok összeszerelésekor lehet rá nagy szükség. A csavarhúzóhoz hasonlóan ezekből a szerszámokból is érdemes több mérettel felszerelkezni, ha minden eshetőségre felkészülnénk.

Villáskulcs

A villáskulcs nagyon jól jön, ha nagyobb csavarokat, vagy csaptelepet kell megszorítanunk, vagy a radiátort légtelenítenénk. Ezért érdemes több méretben beszereznünk belőle. Emellett az egyszerű villáskulcsok mellett jó, ha állítható villáskulcsot is tartunk otthon. Ennek a típusnak a fejébe egy kis görgőt építettek be, melynek segítségével tetszés szerint állíthatjuk a kulcs villáinak szélességét.

Vízmérték

A vízmérték üveg kapszulájában folyadék van, abban pedig egy buborék, amivel akkor találjuk meg a vízszintest, ha a buborék a kapszulán lévő két beosztás közé kerül. A vízmértékben két kapszula található: egy a vízszintes, egy pedig a függőleges megállapítására. Ennek segítségével biztosak lehetünk abban, hogy az adott polc teljes mértékben egyenes lesz.

Fáziskereső ceruza

A fáziskereső ceruza tulajdonképpen egy vékony, lapos fejű csavarhúzó, ami a falban lévő vezetékekben vagy a konnektorban lévő árammennyiség mérésére szolgál. Csavarhúzásra nem alkalmas, arra azonban igen, hogy biztonsággal ellenőrizzük, hogy az áramelosztóban, vagy konnektorban van-e áram.

Mérőszalag

A mérőszalag könnyen hajlik, ezért felület mérésére alkalmas, ráadásul a szalag egy gombnyomásra visszatekeredik a tokjába, így gyorsabb méréseket is lehetővé tesz. Hasonló feladatot láthat el az úgynevezett colstok. Ez azonban elsősorban nagyobb, egyenes bútorok vagy a fal lemérésére alkalmas, de ennek ellenére egy colstok is mindig képezze részét a szerszámosládánknak, ha biztosra szeretnénk menni.

Összegezve

Egy otthoni szerszámosládában tehát sok minden helyet kaphat, ha mindenre fel akarunk készülni. Amennyiben szeretnénk helyet spórolni, akkor azonban érdemes a multifunkciós, többféleképpen felhasználható szerszám típusokat választanunk.

Kapcsolódó cikkek

Ellenőrző lista költözéshez

Ellenőrző lista költözéshez

Költözéskor sokféle feladatot kell elvégeznie.

A 3 legfontosabb borász kellék otthonra

A 3 legfontosabb borász kellék otthonra

Kíváncsi vagy, hogy milyen borász kellékekre van szükséged otthonra, ami nélkül nem tudsz borkóstolót sem tartani? Akkor mi segítünk!

Hogyan készítsd fel a kertedet az őszi időszakra?

Hogyan készítsd fel a kertedet az őszi időszakra?

A Combystistem szerszámok webshopból is beszerezhetőek, amikkel karbantarthatjuk és felkészíthetjük a kertünket a hidegebb őszi időszakra.