Így etesd a kutyád helyesen

Az örök kérdés a gazdik körében, hogy ki mivel és hogyan eteti kedvencét. A cél mindig az, hogy a kutyának hosszú és boldog élete legyen, azonban sokszor még mindig olyan tévhitek terjednek, amelyek félreinformálhatják a jószándékú gazdikat.
Így etesd a kutyád helyesen

Ételmaradék – Mehet a kutya tálkájába?

A válasz röviden, tömören: NEM! Azok az ételek, melyeket mi, emberek fogyasztunk sajnos a legtöbb esetben nem alkalmasak arra, hogy kutyánk megegye. A sok fűszer, a rengeteg só és cukor mind olyan összetevői ételeinknek, melyek károsak a kutya egészségére. Ráadásul a kutyák nem vágynak kulináris élvezetekre sem, így nem kell, hogy minden nap más ízekkel találkozzanak.

Milyen a jó kutyatáp?

Rengetegféle kutyatáp kapható online, állateledel boltokban, de még a helyi kisbolt polcain is. Ember legyen a talpán, aki képes eligazodni köztük. Persze mindegyik zsákon nagy betűkkel hirdetik, hogy „teljes értékű”, de mind minőségben, mind pedig árban hatalmas különbségekre bukkanhatunk, ha egy kicsit jobban odafigyelünk.

Ugyanis az olcsó, multikban is kapható száraztápok és konzervek általában legnagyobb részben gabonát tartalmaznak. Emellett csak éppen a törvényileg előírt minimum hústartalom található meg bennük, és az is silány minőségben (pl. állati melléktermékek).

Tartózkodj a különböző színekben pompázó eledelszemcséktől is, mert ezek tele vannak mesterséges színezőanyagokkal, emellett ízfokozókkal és tartósítószerekkel rombolják kutyád emésztőrendszerét.

Emellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy bár ezeknek a tápoknak jóval olcsóbb a kilónkénti ára, mégis sokkal több mennyiséget fog enni belőle a kutya ahhoz, hogy ne legyen éhes. Hiszen az ilyen eledelek beltartalma finoman szólva is szegényes, így kevésbé hasznosul kutyád szervezetében. Tehát, ha jobban belegondolsz, egy drágább táp, amelyből kevesebb is elég egyszerre, valószínűleg tovább kitart, és nem kell olyan gyakran megvenned az utánpótlást. Így máris kérdéses, hogy melyik jön ki olcsóbban.

Figyelj oda arra, hogy kutyád életkorának megfelelő eledelt válassz, amelyek az ideális fehérje-zsír arányt biztosítják számára. Az egészségének megőrzése érdekében pedig jó, ha vitaminokat, ásványi anyagokat, Omega-3 és -6 zsírsavakat és ízületvédő anyagokat is tartalmaz kedvenced napi betevője. Ilyen például a méltán népszerű, szuperprémium minőségű N&D kutyatáp is.

Allergiás a kutya – mivel etessem?

Ne feledkezz meg négylábú barátod sajátos igényeiről sem. Ha ő is egy, a sok csirke- és/vagy gabonaérzékeny kutya közül, nagyon fontos, hogy hipoallergén tápot válassz számára. Ugyanis sajnos súlyos egészségügyi következményei lehetnek annak, ha figyelmen kívül hagyod az allergiás reakciókat.

Mitől hipoallergén egy táp? Attól, hogy nem tartalmazza az allergén összetevőt. A csirkementes eledel ugyanúgy hipoallergén elnevezést kap, mint a gabonamentes. Ezért mielőtt a kosaradba tennéd, ellenőrizd a leírásban, hogy mire hipoallergén az általad kiválasztott táp.

Hányszor kapjon enni a kutya egy nap?

Érdemes a kutyát rendszeresen azonos időpontban etetni, főleg akkor, ha lakásban tartod. Hiszen így kiszámíthatóvá válik, hogy mikor időszerű levinni, hogy elvégezhesse a dolgát.

Mérettől és életkortól függően, a megfelelő táp adagolási útmutatóját betartva etesd kedvenced. A kölyköknek akár háromszor, míg a felnőtteknek elég napi egyszer enni adni.

Ne hagyd kint előtte az eledelt egész napra, mert veszíthet az illatából, és az állaga is lágyulhat. Így pedig könnyen előfordulhat, hogy kutyád visszautasítja akár a kedvenc tápját is.

Az sem szerencsés, ha egész nap rágcsálja a tápot a kutya, hiszen ez folyamatos nyáltermelést eredményez, ami pedig erős fogkövesedéshez vezethet!

Légy te is felelős és tudatos gazdi, ha kutyusod táplálásáról van szó!

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszuk ki a megfelelő eledelt háziállatunk számára

Hogyan válasszuk ki a megfelelő eledelt háziállatunk számára

A megfelelő eledel kiválasztása háziállata számára kihívást jelenthet.

Így etesd a kutyád helyesen

Így etesd a kutyád helyesen

Az örök kérdés a gazdik körében, hogy ki mivel és hogyan eteti kedvencét.