Hogyan válasszunk laptopot a globális chiphiány alatt?

Azt a viszonylag kevés mikroprocesszort, amit képesek legyártani, a közép- és felsőkategóriás gépekbe rakják.
Hogyan válasszunk laptopot a globális chiphiány alatt?

Bár az IDC (International Data Corporation) nevű elemzőcég becslései szerint, a tech-világot tavaly óta sújtó globális chip hiány nem csupán rendeződni fog 2022 második felére, de jövőre akár még kapacitástöbblet is bekövetkezhet. Most azonban a probléma még nagyon is fennáll, így aki éppen most akar notebookot vásárolni, az nyilván nem szeretne még egy-másfél évet várni, amíg a piaci helyzet (talán) rendeződik. Ennek okán összeszedtünk néhány hasznos tippet annak érdekében, hogy a lehető legjobb választást még ezekben a nem túl bőséges időkben is megtaláld.

A legnagyobb probléma a globális chip hiánnyal kétségkívül az, hogy ugyan nem érint minden alkatrészt, de pl. processzor nélkül természetesen nem lehet összerakni egy laptopot sem, mint ahogyan azt Ryan Reith is nyilatkozta; “Gyártóként lehet, hogy az adott laptopot össze tudod rakni 99%-osra, de ilyen formában nem szállítható, nem hozható kereskedelmi forgalomba!” A globális chiphiánnyal pedig éppen ez az 1% a legnagyobb probléma, ez az egészben a legbosszantóbb gyártóként, kereskedőként és felhasználóként is. Mindez pedig értelemszerűen erősen kihat a kínálatra is, hiszen azt a kevés mikroprocesszort, amit képesek legyártani, a közép- és felsőkategóriás gépekbe rakják, meglőve ezzel a belépő szintű, olcsóbb vagy alsókategóriás darabok vásárlóit. Igen ám, de globálisan mindig több olcsóbb készülék kerül eladásra, mint drágább, hiszen a kisebb árcédula mindig sokkal szélesebb felhasználói réteget képes lefedni, így a piac tulajdonképpen saját magának okoz ezzel patthelyzetet. Kis utánajárással, némi kompromisszummal és nem utolsó sorban jól definiált igényekkel viszont még így is megtalálhatjuk azt, amit keresünk.

Válasszunk rugalmasan

A kompromisszum mentesség sosem erény, ilyenkor meg aztán pláne, így célszerű kicsit lazábban hozzáállni a laptop választáshoz. Jó példa erre a használt, esetleg a refurbished laptopok kérdése, amiket bár sokan már élből is elvetnek, ez most pont az az időszak, amikor érdemes lehet ezeket fontolóra venni. Ehhez némi segítséget az Új vagy használt laptopot érdemes-e venni? és a Milyen használt laptopot vegyünk? című cikkekben találsz. Ugyanez a rugalmasságra való törekvés az adott konfiguráció vagy modell, illetve a preferált gyártó kiválasztásában is igaz, így érdemes nyitottan állni az alternatívákhoz.

Nézzünk körül a kisebb cégeknél (is)

Járjunk nyitott szemmel, térjünk el a megszokottól. Hasznos hozzáállás ez, pláne, ha eddig kizárólag csak egy-két jól bejáratott üzlettől, áruháztól vagy gyártótól vásároltunk. A nagy többség -főleg a kedvező ár/érték arányt, a kényelem oltárán zokszó nélkül feláldozó felhasználók- inkább az ismertebb, széles user-piacot lefedő, ezzel együtt pedig drágább cégeket preferálják. Ez azonban nem csupán jelen helyzetben nem jó taktika, hanem alapvetően sem, hiszen a lehetőségeinket ezzel éppen saját magunk előtt minimalizáljuk.

Tartsuk karban régi laptopunkat

Modernkori rossz fogyasztói szokás, hogy hajlamosak vagyunk egy adott eszközt már a legkisebb felmerülő probléma esetén is rögtön cserére kárhoztatni, ami bár kevésbé gazdaságos, kétségkívül gyors megoldás. Persze ez egy valóban elöregedett, esetleg teljesen használhatatlanná vált laptopnál abszolút logikus döntés, kisebb problémák esetén ugyanakkor sokszor indokolatlan. Némi ráfordított energiával és egy kis utánajárással egy esetlegesen visszafordíthatatlannak vélt probléma könnyedén orvosolható. Jó példa erre, ha laptopunk tárhelyét például már kinőttük, esetleg a gép ilyen-olyan hardveres, de még gyógyítható probléma miatt belassult vagy lefagyogat. Nem feltétlenül kell rögtön cserélni: bővítsük a tárhelyet, tegyünk bele plusz memóriát, túlmelegedés esetén pedig tisztítsuk ki vagy pasztázzuk meg. Egy kis odafigyelés csodákra képes, laptopunk pedig meghálálja majd a törődést.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszunk laptopot a globális chiphiány alatt?

Hogyan válasszunk laptopot a globális chiphiány alatt?

Azt a viszonylag kevés mikroprocesszort, amit képesek legyártani, a közép- és felsőkategóriás gépekbe rakják.

Az örök kérdés: SEO vagy Google Ads?

Az örök kérdés: SEO vagy Google Ads?

Kíváncsi vagy, hogy mi a különbség a SEO és a Google Ads között? Tudni akarod, hogy melyik a jobb megoldás számodra? Akkor kattints és tudd meg most!

Ezek most a legmenőbb digitális tárca alkalmazások

Ezek most a legmenőbb digitális tárca alkalmazások

A bankkártyás fizetés, a banki átutalás és a feltöltőkártyás fizetés, a hozzájuk kapcsolódó magas tranzakciós költségekkel már a múlté.