Hogyan készítsd fel a kertedet az őszi időszakra?

Lassan itt az ősz, amikor már hűvösebbek az éjszakák és persze a nappalok egyaránt. Ilyenkor egyre kevesebb a virágzó növény, jobbára már csak a veteményesben maradtak termések, amik jó esetben egy darabig még ott is lesznek. De vajon hogyan készíthetjük fel a kertet az őszi időszakra? Cikkünkben részletesen beszámolunk ezekről a dolgokról!
Hogyan készítsd fel a kertedet az őszi időszakra?

A nyár végi kert és a legfontosabb teendők

Augusztus végén már csak pár zöldség maradt meg a földben, amely bírja a hidegebb időjárást. Ilyen például a répa, amit nem érdemes korábban felszedni, hiszen amíg nem fagy a talaj, addig sokkal jobban tárolhatjuk. Fontos azonban, hogy figyeljünk az időjárási előrejelzést és az első fagyosabb alkalom előtt vegyük ki a földből és nedves homokban tároljuk őket a pincében. De nem szabad megfeledkezni továbbá a nyár végi kerti nagytakarításról és a talaj ápolásáról sem.

Az udvar takarítása

Ilyenkor nem árt kitakarítani az udvart. Ez komposztálást, a veteményes felásását és a szerves trágya eldolgozását is jelenti. Ilyenkor nem árt káliumban gazdag anyagot juttatni a földbe, hogy az jövőre tele legyen értékes tápanyagokkal. Ha tehetjük és szükségét érezzük, akkor használhatunk talajfertőtlenítőt is a talajlakó kártevők ellen. Ezt a veteményesbe szórva alkalmazhatjuk, így a rovarok kisebb eséllyel jönnek elő a tavaszi időszakban.

Ültessünk zöldségeket

Bizony, ebben az időszakban is lehetséges az ültetés. Ilyenkor bátran tehetünk a talajba hagymát, fokhagymát és egyéb virághagymát, amely bírja a hideget. Ezek az első tavaszi napsugarak alkalmával már fogyaszthatóak lesznek, így saját finomságot tehetünk az asztalra, akár február végén, március elején is. Ezekhez csak pár eszközre van szükség, amit még nem tettünk el a téli időszakra. A Combisystem szerszámok webshopból is beszerezhetőek, ha nem áll rendelkezésre megfelelő kiegészítő a kerti tevékenységekhez.

Ne feledkezzünk meg a virágokról sem!

Nyár végén, ősz elején még nyugodtan ültethetünk pár virágot. Ilyen a rózsa, az örökzöld, a gyümölcsfák nagy része, illetve a díszcserjék. Ezeknek még van idejük megeredni, így a tavaszi időszakban már nagy eséllyel gyönyörködhetünk is bennük. Az ősszel elültetett gyümölcsfák sokkal nagyobb eséllyel vészelik át a telet és lesznek terebélyesek, mint a tavaszi társaik. Érdemes tehát beszerezni pár ízletes alma-, körte-, szilva-, esetleg cseresznyefát, amik pár év múlva elegendő vitaminnal látják el az egész családot.

Gondoskodjunk a fűszerekről!

Sokan elfelejtik, hogy a hideget nem tűrő növényeket nem árt száraz és fagymentes helyre menekíteni már az őszi hónapok előtt. Ilyen a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a menta, de még az oregánó is. A citromfű azonban visszavágást követően nyugodtan kint maradhat, a nagy bokor jövő tavasszal úgyis újra kihajt.

Összegezve

Az őszi hideg előtt van tehát pár apróság, amit nem árt elvégezni a kertben, hogy a növények is felkészülhessenek a következő időszakra. Nem árt felásni a veteményest és trágyát szórni bele, de használhatunk talajfertőtlenítőt is, amivel megakadályozzuk a kártevők jövő tavasszal való megjelenését. A kinti tevékenységekhez szükséges Combisystem szerszámok webshopból is beszerezhetőek, így karbantarthatjuk és felkészíthetjük a kertünket a szeptembertől kezdődő hónapokra.

Kapcsolódó cikkek

Ellenőrző lista költözéshez

Ellenőrző lista költözéshez

Költözéskor sokféle feladatot kell elvégeznie.

Fali akasztó, kerémia bögre, asztalterítő, fém váza - Tchibo

Fali akasztó, kerémia bögre, asztalterítő, fém váza

A Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk.

Ilyen a prepperek élete!

Kik azok a prepperek?

A prepperek olyan emberek, akik különböző módon készülnek fel esetleges katasztrófákra, háborúkra, emberiséget veszélyeztető csapásokra.